Coronakrise og ejendomsinvestering - Sådan er jeg ramt

Månedsrapport #27 (Marts 2020)

Månedsrapport #27 (Marts 2020)

Månedsrapport #27 (Marts 2020) - I marts 2020 ramte coronakrisen for alvor Danmark. Sådan blev jeg ramt på mine investeringer.

Coronakrise og ejendomsinvestering - Sådan er jeg ramt

Af

|

Udgivet for 4 år siden

|

Månedsrapporter

Det er blevet tid til at se på tilbage på marts måned. Den har været alt andet end kedelig! Verdensøkonomien er bogstaveligtalt blevet vendt på hovedet siden sidst, og vi mangler stadigvæk at se, hvor det hele ender.


Sådan gik marts 2020

Vil du se flere videoer, så kan du følge mig på Youtube her.
Byggeprojekt er næsten afsluttet

På den private front er jeg blevet færdig med sammenbygningen af min lejlighed og mangler kun de sidste detaljer. Herudover mangler jeg at lave køkken i den anden lejlighed, der skal bruges til kontor.


Opdelingen af den øverste etage ser nu sådan her ud:


Plantegning fra Compara

Plantegning, der viser den nye opdeling. Hems er i forbindelse med et evt. tagprojekt.


Herunder er billeder fra processen og resultat:


Renovering af stuen

Stuen i den nye lejlighed.


Også af stuen

Stuen i den nye lejlighed. Der skal laves en fransk dør i væggen bagerst.


Mit nye kontor

Lokalet, som skal blive til mit nye kontor. Det ene dørhul var oprindeligt blændet af, men jeg var usikker på, om det var lavet godt nok ift. lydisolering og brandadskillelse.


Mit nye kontor

Også fra mit nyt kontor.


Gang i ny lejlighed.

Gangen i den nye lejlighed. Dørhullet til venstre skal også blændes af.


Ekstra værelse.

Gæsteværelset i min nye lejlighed.


Dørhul til fransk dør.

Hul er lavet til fransk dør. Billede er taget fra min gamle lejlighed.


Fransk dør isat.

Fransk dør opsat.


Gerigter opsat.

Gerigter opsat, og væg er repareret.


Fransk dør set fra gæsteværelset.

Set fra det nye gæsteværelse.


Nye stuer.

Set fra den gamle stue. Lejligheden er malet, dør isat, nye stikkontakter, omlagt el, gulvtæppe fjernet og gulve lakeret.


Ny sofastue.

Ny stue med dør til gæsteværelse.


Spisestue.

Den gamle stue blev til spisestue. Radiatoren på væggen skal flyttes til sommer.


Stuer færdig

Sådan blev sammenbygningen af de 2 stuer.


Stuer færdig

Sådan ser mit kontor ud lige nu.


Nedlukningen af Danmark affødte naturligvis en række overvejelser vedrørende yderligere restriktioner, økonomi, risiko for materialemangel og meget andet. Jeg valgte at forsætte så normalt som muligt, men selvfølgelig under hensyntagen til de retningslinjer, som sundhedsmyndigheder har udstukket.


Jeg har lært en del af at opholde mig i forskellige krigs- og katastrofeområder. Panik er som benzin på et brændende bål, så det skal man for alt i verden undgå. Skab overblik, bevar roen og forsøg at tage rationelle og logiske beslutninger. Det er også sådan, jeg forsøger agere i forhold til mine investeringer.


Sådan gør vi hos Compara A/S

Compara A/S et byggerådgivningsselskab med 10 ansatte, som jeg er medejer af og ansat i. Vi kan heldigvis arbejde hjemmefra og forsætte med vores igangværende projekter. Jeg fik udstyret vores kundeserviceafdeling med Skype-forbindelser, så de kan ringe ud fra deres respektive hjem. Rådgiverne aftaler selv med kunderne, hvordan de bedst muligt afholder møder og gennemgår huset. Det meste er typisk udendørs.


Alle funktioner kører i virksomheden. Der har været nogle aflysninger, og jeg kan godt se, at interessen for at lave store investeringer i form af nyt tag, tilbygning eller ny 1 sal er aftaget en del. Der kommer dog heldigvis stadigvæk henvendelser og nye byggemøder i kalenderen, men ikke så mange som vi normalt ville have på den her årstid.


Alt i alt skal vi nok komme trygt igennem coronakrisen. Der vil være omsætningsnedgang, men ikke mere end hvad vi kan holde til.


Ejendomsinvestering

Jeg ejer 16 ejerlejligheder, hvor jeg udlejer de 15 af dem, og den sidste bor jeg selv i. Herudover har jeg et sommerhus i Lalandia Rødby, som også bliver udlejet.


Casper Schneidereit A/S

Casper Schneidereit A/S er mit ejendomsselskab, der består af 15 lejemål. Det er min vurdering, at coronakrisen ikke vil berøre min forretning direkte. Det vil naturligvis sende bølger af volatilitet gennem bolig- og rentemarkedet, men der er ikke risiko for manglende husleje eller problemer med at genudleje ledige lejemål. Jeg udlejer billige lejligheder, som det er muligt at sidde i på både dagpenge, kontanthjælp og SU. Situationen havde set anderledes ud, hvis det var high-end lejemål målrettet højtlønnede eller jeg var eksponeret tungt mod erhvervsejendomme.


Min gæld er fordelt på 30-års fastforrentede lån med afdrag på henholdsvis 1% og 0,5% i rente. Renten eksploderede her i marts, og en opkonvertering af mine 0,5%-lån begyndte at se interessant ud. Med den øvelse vil jeg kunne skære en pæn del af restgælden. Indtil videre har jeg dog parkeret muligheden, da jeg har andet at bruge min tid på, og hele verdensøkonomien er meget uklar. At have gælden låst i 0,5% og 1,0% er ikke det værste udgangspunkt, når nu situationen er, som den er.


Af vedligeholdelse har der været udskiftning af en termostat. Ellers har der ikke været noget.


Opdeling af nyt lejemål afsluttet

Jeg har afsluttet projektet med at opdele en lejlighed, som jeg overtog d. 1. februar. Det betyder, at min private lejlighed er vokset med 2 værelser, og den anden er tilsvarende skrumpet. Det, jeg venter på nu, er at byggeansøgningen er færdigbehandlet, og at BBR-registeret bliver opdateret. Når det er sket, kan jeg tage et tillægslån i min nye, større lejlighed.


Jeg mangler at gøre køkkenet færdigt i den lille lejlighed. Der er udlejet 2 kontorpladser i den, hvor den ene er til mig selv.


køkken gif

Sådan ser køkkenet tilknyttet mit kontor ud lige nu.


Købt ny ”ejerlejlighed”

Jeg har været ude og bruge 20.000 kr. på 16 kvadratmeter garage. Den har selvstændig adresse og eget blad i tingbogen. Den er kategoriseret som en ejerlejligehed. Garagen ligger i samme runddel, hvor jeg selv har min private lejlighed og 3 andre udlejningslejligheder.


Garagen er isoleret set ikke noget specielt, men som et aktiv i kombination med en lejlighed herude har den en rimelig værdi. Jeg vil hen over sommeren istandsætte den, hvor målet først og fremmest er at få lagt strøm ind og lavet lys.


Min nye garage

Ny garage købt.


Min nye garage 2

Det bliver sommerens hyggeprojekt.


Sommerhus i Lalandia er uden lejeindtægt

Det er ingen udlejningsfest at have Sommerhus i Lalandia, når Lalandia er lukket. Jeg har selv brugt det for at få lidt luftforandring, og så er jeg i gang med at gøre hovedrent, og jeg er ved at undersøge mulighederne for at installere et ejerskab. Et ejerskab er et skab med lås, som kun ejer har adgang til. Typisk til opbevaring af private ejerandele.


Lalandia opkræver ikke bidrag for badelandsaftalen i lukkeperioden, men ellers er der de sædvanlige udgifter til sommerhuset.


Sommerhus

Perfekt vejr på trods af corona.


Sommerhus, stranden

Stranden (700 meter væk)


Færgelejet Rødby Havn

Færgelejet i Rødby Havn. Til venstre kan man se Lalandia


Brickshare

Jeg har 36.000 kr. investeret hos Brickshare i 3 forskellige projekter. Der er ikke kommet udbytte endnu, men jeg er blevet orienteret om status på de forskellige projekter. Der har været 1 henvisningsprovision på 250 kr. i marts.


Aktier

Jeg solgte en pæn portion af mine aktier i januar. De resterende er faldet som alt andet. I slutningen af marts købt jeg en portion i Danske Bank, ligesom jeg har købt ekstra ind Tryg. Novo Nordisk har i marts udbetalt ca. 800 kr. i udbytte til mig.


Aktie/Værdipapir Antal Kurs Værdi
Portefølje C (CAO)
Novo Nordisk 150 stk kr 408,35 kr 61.252,50
Tryg 280 stk kr 171,90 kr 48.132,00
Danske Bank 138 stk kr 73,34 kr 10.120,92
Kontant - - kr 1.856,59
  kr 121.362,01
Portefølje D (CRP)
Almindelig Brand 295 stk kr 49,25 kr 14.528,75
Kontant - - kr 1.985,30
kr 16.514,05

Der er samlet aktier og kontakter for 137.876,06 kr.


Det var alt for denne gang!


Min vej til Økonomisk uafhængighed - status per 1. marts 2022

FIRE

76%

EJENDOMME: 19 LEJEMÅl
AKTIER: 250.267,00 kr.
CROWDLENING: 94.456,00 kr.

35.500,00 kr.

overskud fra investeringer

marts 2022

35.500,00 kr.

Der er 3 år, 4 måneder og 28 dage til jeg er økonomisk uafhængig (som 40-årig)

Sådan investerer du i billige ejendomme

Jeg har lavet et +12 timers videokursus som gennemgår ALT, hvad jeg ved og har lært om ejendomsinvestering.