Investering i sommerhus hos Lalandia - Til salg

Hvorfor købte jeg et sommerhus i Lalandia?

Hvorfor købte jeg et sommerhus i Lalandia?

Hvorfor købte jeg et sommerhus i Lalandia? - I dette indlæg kan du læse alt om mit Lalandia sommerhus. Find afkastet på investeringen her.

Investering i sommerhus hos Lalandia - Til salg

Af

|

Udgivet for 4 år siden

|

Ejendomsinvestering

I dette blogindlæg vil jeg dele mine tanker om køb af sommerhus i tilknytning til Lalandia. Jeg har selv investeret i et 3(+1) Nordic 3 sommerhus i Rødby i efteråret 2019. Det er et sommerhus, hvor der er 4 senge/sovepladser, men der følger kun 3 adgangsarmbånd med til badelandet. Det udlejes primært til familier med 2 voksne og et barn og eventuelt yderligere et lille barn eller baby (børn under 2 år har gratis adgang til badelandet, hvorfor armbånd ikke er påkrævet).


Hvis du er interesseret i det løbende afkast, udfordringer og problemer, så kan du følge med i mine statusrapporter. En gang om måneden udgiver jeg et blogindlæg, hvor jeg fortæller om, hvordan det går med mine investeringer. Her vil du også kunne følge med i, hvordan det går mht. lejeindtægt, reparationer og udgifter med mit sommerhus i Lalandia Rødby.


Hvad er et Lalandia sommerhus?

Lalandia findes i Rødby og Billund. Herudover er der planer om at opføre endnu et badeland i Søndervig i 2022. Ved hvert badeland er der opført en masse sommerhuse af forskellig størrelse og med forskellige faciliteter. Disse huse er privatejede, men der er indgået en udlejnings- og badelandsaftale med Lalandia. De fungerer i praksis som overnatningsmulighed for Lalandias gæster. Derfor er sommerhusene også fundamentale for Lalandias succes, særligt for de gæster, der kommer langvejs fra og har brug for en eller flere overnatninger. Dem er der i øvrigt mange af.


Det er altså grundlæggende typehuse af forskellig størrelse med en unik tilknytning til Lalandia.


Inden jeg købte sommerhus

Som med så mange andre investeringer gjorde jeg mig nogle tanker omkring det at være ejer af et Lalandia sommerhus i Rødby. En del er generelle tanker om Lalandia som forretning og badeland, mens andre er specifikt tilknyttet Rødby, og andre igen handler bare om det at investere i sommerhuse generelt. Dem kan du få indblik i ved at læse afsnittene herunder.


Du er afhængig af Lalandia

Med badelandsaftalen, altså den aftale der regulerer samarbejdet mellem husejere og Lalandia, har du blandet blod med Lalandia. Lalandia laver markedsføringen, tiltrækker kunderne og står for udlejningen og den daglige drift af sommerhusene. Du sørger så for at holde dit sommerhus i vedligeholdelsesmæssig topform!


Lalandia er et selvstændigt selskab, som er en del af det børsnoterede Parken Sport & Entertainment, der også ejer FCK og Parken. Lalandia har generelt leveret fine resultater de seneste år, men resultatet for den samlede koncern har svinget en del – særligt påvirket af FCK.


Man kan gøre sig nogle tanke om hvilke hypotetiske scenarier, der kan opstå. Lalandia kan blive frasolgt til en kapitalfond. Investeringer og vedligeholdelse i Lalandia kan blive nedtonet. De eksisterende badelande kan blive reduceret til en cash cow, hvor der kun trækkes penge ud og ikke reinvesteres, hvilket typisk er en dårlig strategi på den lange bane. Sådanne tiltag kan betyde færre gæster og dermed reducere dine lejeindtægter. Sommerhusene bliver i øvrigt udlejet ud fra en turnusordning, så gæsterne bliver fordelt ligeligt blandt alle sommerhusene.


Som det ser ud lige nu, så er der ikke noget, som tyder på, at de scenarier vil udspille sig i nærmeste fremtid, men der skal kun én stor krise til, før det hele er vendt på hovedet.


Hvad har du uden Lalandia?

I mit tilfælde vil jeg sammen med ca. 750 andre eje et sommerhus tæt på en badestrand i Rødby. Det er ikke ubrugeligt, og jeg vil nok kunne få nytte af det på en eller anden måde. Herudover vil jeg tro, at med så mange andre i en tilsvarende i situation, skal der nok være kræfter til at få iværksat et eller andet positivt. Konkret har grundejerforeningen mulighed for at købe badelandet for 1 krone, hvis Lalandia lukker og slukker, jf. den kontrakt der er lavet).


Upåagtet af ovenstående så er det mit gæt, at sommerhuspriserne vil falde med mindst 50%, hvis Lalandia forsvinder fra den ene dag til den anden. Gedser Feriepark ligger i nærheden og består af den samme form for sommerhuse, men uden noget badeland. Her starter salgspriserne allerede ved et par hundrede tusinde kroner.


Personligt finder jeg det usandsynligt, at Lalandia Rødby vil lukke i løbet af de næste 10 – 15 år, men det er et muligt scenarie.


Fremtiden for Lalandia (i Rødby)

Det er svært at spå om fremtiden, men man kan gøre sig nogle tanker. Jeg hæfter mig ved, at der flere gange har været badelande på tegnebrættet i Danmark, som dog aldrig er blevet til noget.


Badeland skrottet

Et planlagt vandland der blev skrottet. Artikel fra TV2 Lorry hjemmeside


Konkurrencen fra et eventuelt nybygget badeland på Sjælland vil helt sikkert have stor indflydelse på Lalandia i Rødby.


Fast forbindelse til Tyskland

I Rødby er der et kommende tunnelbyggeri på vej. Det vil indledningsvis give en masse arbejdere til området, men når det står færdigt, vil man kunne køre fra Rødby til Hamburg, som er den næststørste by i Tyskland og den 8. største i Europa på 2 timer. Turen Hamburg-København vil tage lidt over 3 timer.


De gange, jeg har besøgt Lalandia, har der været mange svenske turister og nogen tyske. Er du dernede en dag, så kig på bilerne, som holder ved feriehusene. Der er mange med svenske nummerplader! Det er mit indtryk, at en del svenske børnefamilier, der kører sydpå på ferie, tager et stop/overnatning ved Rødby Lalandia.


Jeg ser generelt den faste forbindelse som et meget stort aktiv for Lalandia i Rødby. Den binder ikke bare Sjælland tættere på Tyskland, men faktisk hele Sydsverige.


Lalandia dikterer vedligeholdelsen af dit sommerhus

I forhold til konventionel sommerhusudlejning, hvor der laves en almindelig formidlingskontrakt med et sommerhusbureau, så er der en række forskelle og restriktioner tilknyttet den kontrakt, som Lalandia har med sommerhusejerne.


Fra badelandsgæstens perspektiv er det ikke synligt, at sommerhusene ikke er ejet af Lalandia. Lalandia har brug for et homogent produkt, som de kan sælge og markedsføre. Det fungerer med andre ord ikke, hvis det ene 4-personers sommerhus er med PH-lamper, 50 tommer fladskærm og softice maskine, mens det andet kun har transistorradio og et ludospil uden brikker. Der er altså krav om en ensartethed og en grundlæggende standard mellem de forskellige sommerhuse fra Lalandias side.


Afsæt flere omkostninger til vedligeholdelse end ellers

Det betyder også, at sommerhusene skal være ensartet i forhold til vedligeholdelsen. Det gælder skader på huset, men også stand på maling, gulv, inventar mv. Sommerhusene bliver gennemgået løbende af Lalandia. Er der skader eller mangel på vedligeholdelse, stilles der krav om udbedringer og udskiftninger, som skal gennemføres i løbet af kort tid, hvis man ønsker at opretholde udlejningsaftalen. En større, kosmetisk skade på en sofa vil sandsynligvis blive mødt med krav om reparation eller udskiftning.


Du kan vælge selv at udbedre det, eller du kan lade Lalandia gøre det. Lalandia virker til at have et rimeligt prisniveau for deres håndværksydelser, og de har pakketeret rigtig meget af det, så pris, opgave og udførsel er til at forstå.


Pris på maling, Lalandia

Pris på forskellige maleropgaver.


I forhold til en købssituation så har det den fordel, at huset med stor sandsynlighed står som det skal. Der er næppe nogen skjulte eller sminkede skader, da der har været ført løbende tilsyn af tredjepart, siden det blev opført. Mit sommerhus havde ingen anmærkninger i tilstandsrapporten overhovedet, hverken k1, k2 eller k3, så det var ganske positivt.


Badevandsaftalen kan ændres

Som husejer er du medlem af grundejerforeningen, og det er denne, som står for bl.a. kollektiv ejendomsforsikring, vedligeholdelse af de grønne arealer, tv-pakke, internet samt betaling for brug af badelandet. For det betaler du et løbende bidrag, som fastsættes på generalforsamlingen.


Selve badelandsaftalen er et længere aftaledokument, som beskriver vilkår og forhold mellem husejerne/grundejerforeningen og Lalandia. Der kan og vil typisk over tid opstå tvister og uenigheder om sådan en aftale. Senest har der i Rødby været uoverensstemmelse vedrørende fortolkningen af, hvordan husejerne skal kompenseres af Lalandia for ekstra lukkedage, der er blevet lagt ind. De kampe tager grundejerforeningen.


Lalandia Sommerhus som investering

I dette afsnit vil jeg se nærmere på økonomien, herunder også se på et Lalandia-sommerhus som et generelt investeringsprodukt.


Ingen proportionalitet mellem lejeindtægt, salgspris og udgifter

Der er flere forskellige huse at vælge imellem. De svinger fra 3-personers huse til 8-personers luksushuse. Hvis det udelukkende er med investering i ejendom for øje, så er afkastberegningen det første, man bør kaste sig over. Herunder er to eksempler på to sommerhuse i Rødby, der har været annonceret til salg:


Jeg har fundet et 3-personers hus med 4 sovepladser, som blev annonceret med følgende data:

  • Pris 545.000 kr.

  • Lejeindtægt 84.000 kr. (Det er højt for den type!).

  • Udgifter 26.560 kr.

Det giver et resultat før finansiering og vedligeholdelse på 57.440 kr./året. Det svarer til 10,54% af den annoncerede salgspris på huset.


Et 8-personers luksussommerhus blev annonceret til salg med følgende data:

  • Pris 1.549.000 kr.
  • Lejeindtægt 139.700 kr.
  • Udgifter 33.802,5 kr.

Det giver et resultat før finansiering og vedligeholdelse på 105.897,50 kr./året. Det svarer til 6,8% af den annoncerede salgspris på huset.


Udlejnings- og forrentningsmæssigt er det billigste hus tilsyneladende at foretrække.


Det vil have en betydning ved eget brug, da prisen for rengøring naturligvis er højere på luksushuset i forhold til det lille sommerhus.


Performance per kvadratmeter

I ovenstående eksempel har jeg ikke beregnet udgifter til løbende vedligeholdelse. Boligarealet på 3-personers huset er 46 kvm, og boligarealet på 8-personers huset er 103 kvm. Husene er ikke helt ens opbygget, men begge er træhuse med eternittag, hvor der er stueplan og 1. sal.


Herunder har jeg lavet et skema, som viser, hvordan de to huse performer på kvadratmeterniveau:


Resultat/kvm/år Pris/kvm Udgifter/kvm/år Lejeindtægt/kvm/år
3-personer 1.248,00 kr. 11.846,00 kr. 577,40 kr. 1.826,09 kr.
8-personer 1.008,55 kr. 14.752,38 kr. 321,92 kr. 1.330,48 kr.

Som det fremgår af skemaet, er det ret tydeligt, at 3-personers huset outperformer 8-personers huset rent udlejningsmæssigt, når der kigges isoleret på tallene. Man skal selvfølgelig inddrage mere end ren matematik og lave en yderligere kvalificering af hustyperne, inden der investeres. Før vi når dertil, vil jeg lige sætte et par ord på udgifterne til vedligeholdelsen.


Hvad skal du afsætte til vedligeholdelse?

I ovenstående har jeg ikke afsat penge til vedligeholdelse. Vedligeholdelse dækker over reparationer på sommerhuset, nyt inventar, maling og meget andet. Der er en forsikring gennem Lalandia, som dækker skader på op til 1.000 kr., så vidt jeg kan forstå, men derfor skal du stadigvæk selv stå for at skifte de slidte madrasser, møbler mv.


Det er svært at kvalificere et konkret prisniveau pr. kvadratmeter, for det afhænger af, hvor meget du selv vil lave. Nogen booker deres eget hus en weekend og tager ned og maler og fikser småting, mens andre får Lalandia til det. Jeg har selv sat 245 kr./kvm/år af til vedligeholdelse på mit sommerhus.


Det er min tese, at der skal sættes flere penge af pr. kvadratmeter til 8-personers luksussommerhus kontra et 3(+1)-personers sommerhus. Det skyldes blandt andet:

  • I et 8-personers hus bor der flere mennesker, som generelt slider mere på huset.
  • Et 8-personers huse udlejes til større familier, venne- og venindegrupper mv., som typisk vil have en mere festligt brug af huset.
  • Et 8-personers hus består af 2 badeværelser og 1 bryggers i modsætning til 3-personers hus, der kun har 1 lille badeværelse. Det er mere omkostningstungt at vedligeholde køkken, bad og vådrum end almindelige værelser. Herudover er der flere hvidevarer, som skal fungere, og så har luksussommerhuset også et spabad, der skal virke.

Personligt ville jeg altså afsætte lidt mere til vedligeholdelse pr. kvadratmeter på et 8-personers kontra et 3(+1)-personers.


Når du i øvrigt kigger på konkrete Lalandia-sommerhuse, så bed om at få den nyeste husrapport fra Lalandia udleveret. Der vil det fremgå, hvis der er krav til maling, nyt inventar eller lignende i den nærmeste fremtid. Skal der være en prisforhandling, så er det ofte et sted, hvor sælger kan være motiveret til at give lidt.


Husk el- og vandforbruget i dit budget

Der er to ting, som jeg vil nævne vedrørende forbrugsudgifter. I de fleste salgsopstillinger er el ikke oplyst som en udgift. Det er el normalt ikke. Det er dog væsentligt i denne forbindelse, da lejeindtægten ofte opgives inkl. indtægter for lejernes elforbrug, men elforbruget er altså ikke at finde som en udgift. Det samme gør sig gældende med vandforbruget. Det finder jeg personligt noget spøjst.


Herudover skal du kalkulere med elforbrug til tomgang. Lejerne bliver afkrævet for det forbrug, som de har haft, men i tomgangsperioder skal du selvfølgelig selv betale for elforbruget primært til varme. Lalandia skruer huset ned til 10-12 grader, men da det ikke ligefrem er energiklasse A-huse, skal der alligevel kalkuleres med et vist forbrug.


Indbyrdes konkurrencesituation mellem husene

Udlejningsmæssigt skal man gøre sig nogle tanker om, hvad det er, man køber, herunder også skænke gensalgsværdien en tanke. Et 8-personers luksussommerhus har blandt andet spabad og 2 badeværelser, bryggers med vaskemaskine og tørretumbler, fornuftigt køkken m.v. Mit 3(+1)-personers har kun et badeværelse med bruser og et mindre køkken, hvori der dog er en fin, lille opvaskemaskine. Spørgsmålet er, hvordan sommerhusene vil være indbyrdes konkurrencedygtige i en krisesituation. Nu er mit sommerhus ikke i direkte konkurrence med et 8-personers luksushus, men der er også mange andre hustyper imellem de to. Det er ikke usandsynligt at en familie på 2 voksne, 1 barn og 1 baby hellere vil foretrække et 4-personers hus eller et 6-personers hus, hvis prisdifferencen ikke er så stor.


Personligt føler jeg mig ikke eksponeret mod den risiko. De fleste, som tager i Lalandia, er relativt prisbevidste. Mange børnefamilier vælger ligeledes at prioritere Lalandia-centeret og badelandet, hvorfor sommerhuset mest af alt tjener som hvilested. Mit sommerhus appellerer til familier, som består af et forældrepar og et barn eller et forældrepar med 2 børn, hvoraf det ene barn er under 2år. Den målgruppe, tror jeg overordnet, vil være loyal over for min hustype og Lalandia, også selvom prisgabet mindskes, eller det generelle prisniveau falder f.eks. på grund af konkurrence udefra.


Realkreditfinansiering

Jeg betalte 520.000 kr. for mit sommerhus. Det var annonceret til 545.000 kr. og havde kun været på marked i nogle få dage. Jeg blev tilbudt 75% realkreditfinansiering af de 520.000 kr. Reelt landede jeg under 70% Det kræver lidt viden om beregningsmodellen for at forstå, hvorfor den reelle finansiering ikke blev højere.


Først og fremmest er der nogle absolutte omkostninger til at optage realkreditlån. Det drejer sig om dokumentgebyr, stiftelsesomkostninger og flere andre udgifter. Ved et lille lån udgør de en stor procentdel, og ved et stort lån udgør de en ubetydelig procentdel. 75% af 520.000 kr. er at betragte som et meget lille realkreditlån. Disse omkostninger er ikke medfinansieret, hvorfor de skal trækkes ud af belåningsværdien. Herudover er der en sikkerhed til grundejerforeningen, som har prioritet foran realkreditfinansieringen. Værdien af den sikkerhed skal ligeledes trækkes fra belåningsværdien. Da det hele blev gjort op, landede jeg med en reel realkreditfinansiering på cirka 67%.


Jeg tog et realkreditlån med fast rente og afdrag. Det er standardlånet for mit vedkommende, da jeg i forvejen er kraftigt eksponeret mod ejendomsmarkedet med ejerskab af 14 lejligheder og 1 rækkehus. Jeg ønsker generelt ikke at have renteudviklingen som en variabel faktor, der kan påvirke mit afkast, hvorfor jeg foretrækker fastforrentede lån, når det drejer sig om ejendomsinvestering. Herudover afdrager jeg på lånet for at være mere fleksibel i en salgssituation, hvis tingene skulle udvikle sig negativt mod forventning med faldende salgspriser som konsekvens af dette.


Beskatning af sommerhuse er attraktiv – særligt hvis du betaler topskat

Dette er ikke kun gældende for Lalandia-sommerhuse, men sommerhuse generelt. Jeg forsøger at optimere min indtægt ud fra de progressionsgrænser, der er for personlig indkomst, aktieindkomst og kapitalindkomst. Ved sommerhuse, der udlejes gennem bureau, som Lalandia er i dette tilfælde, er de første 40.900 kr. om året skattefrie (2019 niveau). Herefter er der 40% fradrag for det overskydende beløb, og det resterende beskattes som kapitalindkomst. Ved negativ kapitalindkomst vil nettobeskatningen være på cirka 34%. Gennemsnitsfamilien har typisk negativ kapitalindkomst, da renteudgifter på lån til bolig og bil fradrages her.


Tages der udgangspunkt i en lejeindtægt på 84.000kr./år ser regnestykket sådan her ud:


… De første 40.900 kr. er skattefrie.
… Herefter er der 40% fradrag for de resterende 44.100 = 17.640 kr.
… Til beskatning er 26.460 kr. Med en beskatningsprocent på 34%, skal der betales 8.996,40 kr. i skat ud af en lejeindtægt på 85.000 kr. Det giver 76.003,60 kr. efter skat.


Det er også muligt at blive beskattet efter regnskabsmæssigt fradrag. Her modregnes godkendte udgifter i lejeindtægten, og resten bliver beskattet som kapitalindkomst. Den model har jeg ikke valgt, da det ikke kan betale sig for mig. Du bør altid undersøge, hvordan beskatning bedst kan svare sig i din situation.


Ønsket om ikke at få flere faste udgifter eller forpligtelser

Som investeringsobjekt er det vigtigt for mig, at jeg ikke får påført flere faste opgaver eller udgifter. Et sommerhus kan godt give overskud, men kræve løbende likviditet, hvis en stor del af overskuddet benyttes til afvikling på lån. Regn derfor på likviditeten i forhold til den belåning, du vælger.


I det setup, jeg har lavet med mit Lalandia-sommerhus, betales udgifter, forbrug, vedligeholdelse og afvikling på lån via lejeindtægten. Jeg forventer ikke at have noget likviditetsoverskud herudover. Det kan svinge en del år for år, men det er mit umiddelbare udgangspunkt for denne investering.


Jeg har i øvrigt isoleret økonomien for mit sommerhus på en nyoprettet konto i min bank. Her går lejeindtægterne ind, og her bliver lån og udgifter også betalt fra. Det giver for mig et bedre overblik over økonomien i det daglige.


Det generelle koncept ser jeg som en kæmpe fordel i forhold til ikke at skulle have flere faste opgaver i mit liv. Lalandia og grundejerforeningen står for det praktiske med sommerhuset. Det, du ikke kan eller vil lave, kan du betale dig fra gennem Lalandia.


Overordnet en fornuftig investering

Hvis man antager, at tingene ikke udvikler sig negativt, så betragter jeg mit sommerhus som en overordnet okay investering. For mit eget vedkommende ville jeg dog kunne forrente kapitalen bedre f.eks. ved at købe udlejningslejligheder. Det er væsentligt at have med.


Foruden at betragte sommerhuset som ren investering, så var der to andre årsager, som var med til at cementere min købsbeslutning. Den ene er eget brug og det andet er nysgerrighed.


Eget brug er alfa omega

Jeg bor 30 minutters kørsel fra Lalandia og har en dreng på 4 år, som elsker vandland. Vi bor i en 3-væresles lejlighed. Eget brug og mulighederne for eget brug er ret store for mit vedkommende. Det var nok det, som var endeligt udslagsgivende. At vi kunne benytte huset selv og få noget fornøjelse ud af det betyder meget for os.


Herudover synes jeg, at det er spændende at prøve noget nyt. Sommerhuse har jeg ingen erfaring med modsat udlejningslejligheder, som jeg efterhånden har prøvet et par gange. Det har helt naturligt vakt min nysgerrighed.


Ejerophold og husejerportalen

Du har mulighed for at bruge dit eget sommerhus inden for nogle rammer, som er fastsat af Lalandia. Overordnet er det for Rødby sådan her:

  • Du kan maksimalt booke 21 dage i månederne juni, juli og august samt ugerne 7,8 og 42
  • Du kan booke op til 21 dage i træk resten af året med respekt for de aftaler, der allerede er indgået.

Når du booker til dig selv i højsæsonen, vil din lejeindtægt blive belastet. Booker du 21 dage i juni måned, vil du få en væsentligt lavere lejeindtægt end et tilsvarende hus, hvor ejer har valgt at udleje det i stedet for at bruge det selv.


Der er den krølle, at ejer 10 dage før en ledig periode kan booke huset til sig selv upåagtet af det er højsæson. Booking til sig selv med kort frist vil heller ikke betyde belastning af lejeindtægt. Tager du dit hus ud af udlejningspuljen, får du mindre lejeindtægt, men er du fleksibel og kan du ramme perioder, hvor det alligevel er ledigt med kort varsel, så rammes du ikke.


Baggrunden for dette skal nok findes i forretningsmodellen, som Lalandia drives efter. Lalandia vil som udgangspunkt gerne have en åben kalender, hvor de kan udleje husene til deres kunder. I de perioder, hvor det ikke er udlejet, så er det bedre at motivere ejerne til at bruge det. Dels for at minimere lysten til booking i højsæsonen og så for at få noget omsætning i selve centeret med restauranter, supermarked mv.


Ovenstående er fine rammer for mit vedkommende. Som alenefar er en forlænget weekend i Lalandia fra tid til anden rigelig, og 10 dages varsel er nok til os. Jeg planlægger derfor ikke noget ferie, men tager det, som det kommer ved løbende at følge med i kalenderen på Husejerportalen, som jeg i øvrigt vender tilbage til).


Lukkedage og alternativ brug af sommerhuset

Lalandia i Rødby har en række lukkedage. De 3 første uger af december er der lukket, og ellers er der forskellige lukkedage året rundt. Sådan så sæsonkalenderen ud for 2019:


Sæson 2019 Lalandia

Sæsonkalender med lukkedage indlagt.


Jeg har erfaret, at hvis man er 2–3 stykker, som har en større arbejdsopgave, der skal løses, så kan det være godt at tage et sted hen samlet og fokusere på det. Allerede nu har sommerhuset dannet ramme om sådanne arbejdsprojekter i lukkedagene. Så for mig kan bruges til andet end base for badelandsture, hvilket jo kun er positivt.


Min krav til privat brug

Jeg har indtil nu kigget på sommerhusene ud fra et investeringsmæssigt synspunkt, hvor jeg umiddelbart får den bedste case på de små huse. Skulle jeg købe et større hus, skulle det altså være fordi, at jeg ville kunne få mere ud af et hus med plads til 4, 6 eller 8-personers. Det er ikke tilfældet for mig, hvorfor det også privat giver mest mening at nøjes med et lille hus.


Djævlen ligger i detaljen

Inden jeg besluttede mig for mit Nordic 3 sommerhus, havde jeg prøvet flere forskellige sommerhuse dernede. Jeg var lidt i tvivl om, hvorvidt jeg skulle vælge et ægte 4-personers eller et 3(+1)-personer hus, som jeg jo endte med. For mig personligt var det største problem med 4-personers huset, at de to sovepladser var oven på en hems med lav loftshøjde med adgang via lodret stige i åben forbindelse med stuen. Jeg vil gerne kunne lukke af til børneværelset og ikke tænke så meget over, hvor højt der snakkes i stuen og hvilken volumen fjernsynet kører på.


Hems 4-personers hus Lalandia

2 af sovepladserne på dette hus lå oppe på hemsen.


Her er mit Nordic 3 sommerhus lidt anderledes indrettet. Det består af en stueetage og en 1. sal. På 1. salen er der to senge som værelse/repos og derfra er der adgang til endnu et værelse med to senge. Det honorerer i højere grad mine private krav.


Plantegning Nordic 3

Plantegning for mit Nordic 3 hus.


Herudover har jeg taget stilling til forskellige detaljer såsom, hvor langt væk huset må være fra badelandet. Bor du langt væk, er der mere ro og ingen støj fra badelandet, men også en længere gåtur derned. Om det er vigtigt, at det er et gavlhus, altså for enden af en række huse, eller er det okay med et midt i? Der er forskellige små vådområder, som tiltrækker tudser og padder. Meget hyggeligt, men de larmer også både morgen og aften. Vil det chikanere min nattesøvn, når vinduerne er åbne?


Der er mange småting og detaljer, som man med fordel kan studere i forhold til ens eget brug. Så må man gøre op med sig selv om, hvad der er en barriere, og hvad der bare er lidt irriterende.


Fordele med husejerkortet

Husejerkortet giver en række fordele og rabatter til de gæster, som ejer deres sommerhus. Det er struktureret omkring højsæson/lavsæson. Det væsentligste for mig er gratis adgang til badelandet i lavsæsonen, mulighed for at købe badearmbånd med 50% rabat og rabat i restauranter, biograf og supermarked.


Alt det andet, som også er godt at vide

I det sidste kapitel vil jeg gå i dybden med det, som jeg ikke har været omkring endnu.


Husejerportalen (video)

Når du er husejer hos Lalandia, får du adgang til Husejerportalen. Her har du mulighed for at se, hvordan dit sommerhus performer, ligesom du kan hente en masse informationer om vedligeholdelse, afregning, inventar og meget mere.


Jeg har optaget en video på 10 minutter, hvor jeg lidt løseligt fremviser Husejerportalen. Du kan se den herunder:



2. Community for husejere

Der er et relativt godt sammenhold blandt husejerne. Det har blandt andet udmøntet sig i flere lukkede Facebook-gruppe, hvor forskellige problemstillinger vendes. Her er generelt god hjælp at hente. Se her: Facebook-gruppe for både Rødby og Billund her og Facebook-gruppen GF Skansen for Rødby alene.


Hjælp fra Facebook

Eksempel på hjælp mellem husjere via Facebook.


Afrunding

Det blev et længere indlæg centraliseret om de tanker, jeg selv gjorde mig, inden jeg valgte at investere. Jeg håber, at du fik noget ud af det, og det kan hjælpe dig videre i din beslutningsproces.


Har du spørgsmål, kan du stille dem i kommentarfeltet herunder.






Min vej til Økonomisk uafhængighed - status per 1. marts 2022

FIRE

76%

EJENDOMME: 19 LEJEMÅl
AKTIER: 250.267,00 kr.
CROWDLENING: 94.456,00 kr.

35.500,00 kr.

overskud fra investeringer

marts 2022

35.500,00 kr.

Der er 3 år, 4 måneder og 28 dage til jeg er økonomisk uafhængig (som 40-årig)

Sådan investerer du i billige ejendomme

Jeg har lavet et +12 timers videokursus som gennemgår ALT, hvad jeg ved og har lært om ejendomsinvestering.