Skimmelsvamp i lejlighed – Sådan får du bugt med det

Håndtering af skimmelsvamp i udlejningsejendomme

Håndtering af skimmelsvamp i udlejningsejendomme

Håndtering af skimmelsvamp i udlejningsejendomme - I dette indlæg vil jeg fortælle, hvordan jeg håndterer skimmelsvamp ift. mine udlejningslejligheder.

Skimmelsvamp i lejlighed – Sådan får du bugt med det

Af

|

Udgivet for 6 år siden

|

Ejendomsinvestering

I dette indlæg vil jeg fortælle om, hvordan jeg håndterer skimmelsvamp ift. mine udlejningslejligheder. Skimmelsvamp trives i fugtige miljøer og kan hurtigt blive et alvorligt problem, hvis der ikke gøres noget ved det i tide. Svampesporene findes i luften og er derfor fuldstændig umulige at holde ude af et hus eller en lejlighed. Da skimmelsvamp spirer ved en relativ luftfugtighed på blot 80% på organiske materialer, så skal der ikke særlig meget fugt til, før der er miljø, hvor svampen kan vokse i.


Enhver håndtering af skimmelsvamp starter med en identifikation af kilden til fugten. Jeg skelner mellem to kilder: Skade og Brug.


Skade

Er der hul i taget, et utæt vandrør eller anden skade, som betyder, at der kommer uønsket vand og fugt ind i lejligheden, betegner jeg det som skade, og det skal blot udbedres. Hullet skal lappes, eller vandrøret skal skiftes, og så skal skimmelsvampen fjernes.


Brug

Den anden kategori er så Brug. Her er det altså brugen af lejligheden, som producerer fugten. Bliver der tørret tøj, eller bliver der blot ikke luftet nok ud? Kondenserer der fugt på den kolde rude, som bliver til små vanddråber, der sætter sig ved vindueskarmen? Det er her, hvor du kan gøre en indsats og påvirke dine lejere, så I med fælles hjælp helt undgår skimmelsvamp.


Et eksempel fra en af mine lejligheder


Skimmelsvamp før og efter.

Ovenstående billede viser et eksempel på skimmelsvamp og resultatet efter, at jeg fik det ordnet. Billedet er fra et badeværelse, og jeg troede først, at kilden til fugten var manglende udluftning (brug). Jeg instruerede gentagne gange mine lejere i at lufte ud og behandle området. Med stor iver forsøgte de at lufte ud, men uden større held.


Et stykke løst tapet afslørede, at fugten muligvis kom et andet sted fra. En murer besigtigede konstruktionen. Det viste sig, at synderen var en utæt zinkinddækning i taget, som tillod regnvand af løbe ned på indersiden af murværket (skade).


Ejerforeningen betalte istandsættelsen af taget og udbedringen af skaden på badeværelset. Det ramte tapet blev fjernet, væggen blev behandlet og nyt sat op, og siden har der ikke været problemer. Jeg synes, at ovenstående er et godt eksempel på, hvor svært det faktisk kan være at få identificeret kilden til fugten med sikkerhed.


Uddan dine lejere i skimmelsvamp

Generelt er manglende udluftning en af de hyppigste fugtkilder til skimmelsvamp – særligt i udlejningslejligheder. For mange lejere er det umiddelbart ikke synligt, hvilken skade den manglende udluftning giver, før skimmelsvampen allerede har etableret sig. Nogle mennesker har måske slet ikke den fornødne kendskab og forståelse for, hvorfor det er vigtigt at lufte ud. Dette kan skyldes, at det er første gang, de skal bo for sig selv, eller at de før har boet et sted, hvor der var naturlig ventilation.


Jeg ser det som en fordel i at uddanne mine lejere ved at fortælle dem, hvad de skal gøre, og hvorfor de skal gøre det. Jeg giver dem også gerne lidt pligtlæsning fra Bolius udleveret som print. Det er en rigtig god måde at skabe noget forståelse for problematikken og i samme omgang forklare, at der skal en fælles indsats til for at forhindre skimmelsvamp.


Indret dit lejemål, så det har de bedste forudsætninger for optimal ventilation

Det giver først mening for alvor at investere i foranstaltninger, som kan sikre bedre udluftning, når problemet har vist sig. Nogle lejligheder ventilerer nærmest sig selv, og andre skal der dagligt luftes ud i. Der er utrolig stor forskel på de enkelte bygninger.


Et godt tip er at få sat en ventilator med tidsindstilling op på badeværelset koblet til lyskontakten. Når lyset bliver tændt, kører ventilatoren automatisk i 15 minutter, og dermed bliver lejeren ”tvunget” til at lave udluftning, når de bruger badeværelset.


Herudover kan du installere ventiler i vinduer, og generelt er der faktisk en del muligheder for at etablere god, passiv ventilation.


Behandling med eksempelvis Potox Hysan og Protox Skimmel

Efter du har fået løst fugtproblemet, kan du behandle skimmelsvamp med eksempelvis Protox Hysan og Protox Skimmel. Det er et dyrt produkt, men jeg har gode erfaringer med det. Jeg har købt en række sprayflasker og hældt lidt over på dem. Disse kan jeg udlevere til mine lejere, hvis de har et mildt angreb. Mange gange er det meget lidt, der skal behandles, og derfor er det en god løsning at have dette doseret og liggende klar derhjemme.


Køb Protox mod skimmelsvamp her

DecoFarver forhandler alt til dit malerprojekt. Du finder blandt andet Protox til behandling af skimmelsvamp i deres sortiment.
Læs mere her

Find produkter mod skimmelsvamp hos Davidsen

Davidsen er et online byggemarked med et stort udvalg og skarpe priser.
Læs mere her


Ved slemme angreb

Ved særligt slemme angreb kan du blive nødt til at fjerne materialet, som er ramt. Det kan være tapet, men også hele vægkonstruktioner, der kan vise sig nødvendige at fjerne. Dette er utroligt omkostningstungt, og det er derfor en af grundene, til at du altid bør reagere med det samme, når du bliver bekendt med problemet. At skulle ned i banken for at låne penge til renovering af en skimmelramt lejlighed er ikke noget, som rigtig fodrer bankens lyst til at engagere sig yderligere i dit ejendomsprojekt :-).


Kondemnering – At erklære ejendom uegnet til beboelse

Såfremt man vælger at ignorere problemet, er der først og fremmest risiko for, at lejerne bliver syge. Nærmer skimmelsvampen sig et omfang, hvor det simpelthen er sundhedsfarligt at bo der, kan lejligheden eller huset blive kondemneret, hvilket betyder, at der ikke må bo mennesker igen, før det er udbedret. Det er kommunen, som kondemnerer ejendomme, og det sker typisk på initiativ efter henvendelse fra lejerne selv.


Når en ejendom er kondemneret, har kommunen en genhusningspligt, og kommunen skal derfor finde lejerne et andet sted at bo. Reglerne er på den måde lidt af en gave i sig selv, da det betyder, at lejerne kan have et motiv til at blive boende, indtil skimmelsvampen når et omfang, hvor det er sundhedsskadeligt.


Personligt ser jeg ikke de store udfordringer i reglerne, da disse forhold først kan udnyttes, når skimmelsvampen har vokset sig til et stort problem. Jeg har også kun hørt en enkelt historie om lejere, som nærmest dyrkede svampen i boligen, da de var blevet uvenner med udlejer og bare ville have lejemålet kondemneret, så de kunne få henvist et andet sted.


Afrunding

Baseret på de erfaringer jeg har gjort mig med 11 lejemål, opstiller jeg her nogle gode råd til forhindring af problematikker vedr. skimmelsvamp:


  • Uddan dine lejere i skimmel/fugt. Forvent ikke, at de ved noget om emnet.
  • Opstår skimmelsvamp, så få identificeret kilden til fugten med det samme.
  • Giv dine lejere midler til at behandle lette angreb. De køber ikke noget selv.
  • Tag selv små problemer seriøst!




Min vej til Økonomisk uafhængighed - status per 1. marts 2022

FIRE

76%

EJENDOMME: 19 LEJEMÅl
AKTIER: 250.267,00 kr.
CROWDLENING: 94.456,00 kr.

35.500,00 kr.

overskud fra investeringer

marts 2022

35.500,00 kr.

Der er 3 år, 4 måneder og 28 dage til jeg er økonomisk uafhængig (som 41-årig)

Sådan investerer du i billige ejendomme

Jeg har lavet et +12 timers videokursus som gennemgår ALT, hvad jeg ved og har lært om ejendomsinvestering.