Lån med sikkerhed aktier til billig rente

Lån penge med sikkerhed i dine aktier til meget billig rente

Lån penge med sikkerhed i dine aktier til meget billig rente

Lån penge med sikkerhed i dine aktier til meget billig rente - I dette indlæg kigger jeg på lånemuligheder med sikkerhed i ens aktiedepot.

Lån med sikkerhed aktier til billig rente

Af

|

Udgivet for 6 år siden

|

Aktier

Opdatering: Nordnet har, siden dette indlæg blev skrevet. ændret deres produkt. De kalder det nu Porteføljelånet, og renten starter på 1,99%.


I dette indlæg vil jeg kigge på Superlånet fra Nordnet. Min relation til Nordnet er udelukkende som ordinær kunde, der synes, de har et godt og konkurrencedygtigt produkt. De har altså hverken støttet eller sponseret dette indlæg.


Hvad er superlånet?

Superlånet er et produkt, som giver dig mulighed for at belåne en del af din portefølje til en rente på bare 0,99% (ÅOP på 1,00%). Låner du 100.000 kr., skal du betale 990 kr./år i rente, hvilket må siges at være i den meget lave ende, når der ikke er tale om realkredit.


Få adgang til mit komplette kursus i ejendomsinvestering - Kun 2.500 kr

Vil du lære at investere i ejendomme? Jeg har samlet al min viden i et 12 timers online kursus. Du får adgang til over 100 videolektioner som tager dig fra A-Z inden for ejendomsinvestering.
Læs mere her


Sådan beregnes sikkerheden bag superlånet

Der er umiddelbart to grunde til, at de kan tilbyde en så lav rente. Først og fremmest skyldes det en stor, likvid sikkerhed, og sekundært fordi låneprovenuet ofte bliver reinvesteret i aktier gennem Nordnet, hvorfor de i praksis har både renteindtægten og indtjening fra køb og salg af aktier. Det er dog værd at bemærke, at du ikke er tvunget til at investere låneprovenuet - du kan bruge det til, hvad du vil.


Den bagvedliggende sikkerhed er alfa-omega i et produkt med så lav rente, og derfor er der også en række objektive krav, som du skal honorere, før du får tilbudt denne rente. Først og fremmest er der krav til diversitet i din portefølje:


  • 0,99% i rente: Hvis du vil have en rente på 0,99%, må en aktie højest udgøre 20% af den samlede porteføljes værdi. For investeringsbevis er det 60%. Det vil sige, at du i teorien skal have 5 aktier og i realiteten 6 eller 7.
  • 1,99% i rente: En rente på 1,99% kan opnås, hvis en enkeltaktie maksimalt udgør 25% af porteføljen og 75% for en investeringsforening.

Min portefølje hos Nordnet består af 16 forskellige aktier. Min største enkeltinvestering er ISS, som udgør 10,16% af porteføljeværdien. Hvis ISS steg til lidt over det dobbelte, ville den udgøre over 20% af porteføljen, og jeg ville ikke være kvalificeret til renteniveauet på 0,99%. Da værdien af porteføljen er levende, så ændrer vilkårene sig også minut for minut. Det er derfor en god idé at belyse, hvilke scenarier som vil ændre lånevilkårene negativt. Det kan nemlig godt være et positivt scenarie, som giver dig en dårligere rente, hvis du eksempelvis har en aktie, som stiger ekstremt meget ift. dine andre aktier, og dermed udgør en for stor position i porteføljen.


Det næste element i superlånet er, hvor mange penge du egentlig kan låne. Det afhænger nemlig i høj grad af, hvilke aktier du har investeret i. Hvis en aktie har en belåningsgrad på 60%, kan du låne op til 60% af værdien i aktie. Herunder kan se belåningsgraden for mine aktier og værdipapirer hos Nordnet


Aktie/værdipapir Belåningsgrad
Danske Inv Danmark - Akk kl DKK 80%
Danske Bank 85%
H&M 85%
Gjensidige Forsikring 85%
ISS 85%
Nobia 75%
Orfilame 70%
Ratos 50%
Pandora 75%
Siemens 70%
Spar Nord Bank 50%
Telia 85%
TopDanmark 85%
Tryg 85%
Xtrackers MSCI Africa Top 50 Swap U 40%

Generelt har mine aktier en ret høj belåningsgrad, og det er selvfølgelig et udtryk for, at det er store, etablerede og relativt sikre virksomheder med pæne regnskabstal, som jeg har investeret i. Nogle vil måske endda kalde dem "kedelige aktier". Hvis man kigger på eksempelvis Brøndbyernes IF Fodbold A/S eller Lollands Bank, så er belåningsgraden nede på bare 10%. Har du eksempelvis for 100.000 aktier i Lollands Bank, kan jeg låne 10.000 kr. i dem.


Værdien af min samlede portefølje er i skrivende stund 149.463 kr. og jeg kan låne 112.137,62 kr. baseret på ovenstående belåningsgrader. Jeg må dog kun udnytte 40% af min belåningsgrad, hvis jeg ønsker en rente på 0,99% og 60%, hvis jeg kan leve med en rente på 1,99% Dvs., at jeg vil kunne låne:


  • 44.854,80 kroner til 0,99% i rente
  • 67.282,20 kroner til 1,99% i rente.

Igen er den bagvedliggende sikkerhed på disse lån ”levende”, og derfor ændrer det sig hele tiden i takt med, at kursen går op eller ned. Hvis jeg ryger over de 60% i belåningsgrad, er renten 6,8%, og går det endnu vildere for sig, så kan Nordnet tvangssælge mine aktier for at nedbringe min kredit. En stor korrektion i aktiemarkedet vil altså betyde væsentligt ændrede vilkår.


Jeg er relativt tryg, så længe jeg fastholder mine indbetalinger til porteføljen. Jeg investerer mindst 10.000 kr. hver måned, så selvom porteføljen skulle falde i værdi, så understøttes den af de løbende indbetalinger.


Undersøg mulighederne med superlånet i forhold til din egen økonomi

Har du anden gæld og en stor aktieportefølje, så er superlånet en god måde at konvertere gælden til en billigere rente og stadigvæk bibeholde eksponering mod aktiemarkedet. Har du ovenikøbet en stribe udbyttebetalende aktier, kan de i sig selv finansiere renteomkostninger.


Hvis du ikke indbetaler til ratepension, kan du bruge likviditeten fra Superlånet til at indbetale på ratepension og dermed også få et skattefradrag oven i hatte. Der er i hvert fald en del muligheder, og har du i forvejen gæld til mere end 0,99% i rente og eksponering mod aktiemarkedet, så find Excel frem og gennemgå gevinst og risiko ved forskellige scenarier.

Min vej til Økonomisk uafhængighed - status per 1. marts 2022

FIRE

76%

EJENDOMME: 19 LEJEMÅl
AKTIER: 250.267,00 kr.
CROWDLENING: 94.456,00 kr.

35.500,00 kr.

overskud fra investeringer

marts 2022

35.500,00 kr.

Der er 3 år, 4 måneder og 28 dage til jeg er økonomisk uafhængig (som 40-årig)

Sådan investerer du i billige ejendomme

Jeg har lavet et +12 timers videokursus som gennemgår ALT, hvad jeg ved og har lært om ejendomsinvestering.