Dette indlæg kommer til at handle om Domuspect, der er et værktøj til at håndtere og digitalisere ind- og udflytningssyn. Jeg har fået mulighed for at teste det, da Domuspect er blevet annoncør på bloggen. I den forbindelse skal jeg skrive, at der er tale om betalt promovering (men jeg brugte nu også produktet før Domuspect blev annoncør).
Hvad er et ind- og udflytningssyn?
Domuspect er kort fortalt navnet på en app, der kan håndtere ind- og udflytningssyn. Disse syn er lovpligtige, hvis du har mere end 1 lejemål. Synene danner grundlag for to rapporter, der bruges til at dokumentere standen på lejemålene ved henholdsvis ind- og udflytning. Det er indholdet fra disse rapporter, der i sidste ende bestemmer, hvad du kan gøre gældende af istandsættelse over for lejer ved fraflytning.
Derfor begyndte jeg at bruge Domuspect
Tidligere benyttede jeg mig af en PDF-skabelon, hvor standen for de enkelte punkter (træværk, tapet, radiatorer etc.) blev angivet med en række bogstaver (G er god, D er dårlig, N er nyistandsat etc.).
Eksempel på gammeldags ind- og udflytningsrapport.
Der blev ligeledes krydset af, om noget af det gav anledning til udbedring. Det er som udgangspunkt okay, men det bliver ikke særlig detaljeret. Jeg kan simpelthen ikke dokumentere standen på lejemålet fyldestgørende nok på den måde.
Der er to årsager til, at det er en udfordring. Dels fordi det juridiske kan give problemer, hvis jeg bliver uenig med lejer, om hvorvidt en skade var der ved fraflytning eller ej, og sagen ender i huslejeklagenævnet. Jeg er den stærke part i det forhold, og det er i praksis mig, der skal bevise, at lejer har påført den skade. Har jeg blot angivet, at træværk var "G" som god, men der efterfølgende er kommet et stort hak i et panel, er det ikke til at sige, om det hak var der ved indflytning og blev taget med i den oprindelige vurdering, eller om det er nyt, som lejer skal udbedre. Så det er bare ikke særlig grundigt.
Herudover er det en klar fordel at have et ensartet billede af standen på lejemålet sammen med lejer. På den måde kan man komme potentielle konflikter i forkøbet med lejer, når f.eks. den gamle indflytningsrapport kan hives frem, og det kan vises på et billede, at det hak ikke var der, da lejer flyttede ind.
Domuspect hjælper mig altså med et mere solidt grundlag for mine rapporter, og det sænker risikoen for friktion i lejeforholdet. Ved at følge appen slavisk kommer jeg heller ikke til at overse noget ved hverken ind- eller udflytning, så det minimerer også risikoen for fejl.
Eksempel på Domuspect. Appen er designet til at køre på tablet, men fungerer også fra smartphone
Sådan virker Domuspect
Det er egentlig meget enkelt. Du opretter dit syn med de nødvendige data. Det er ikke, fordi Domuspect opfinder den nye tallerken, men detaljeringsgraden er som nævnt høj. Du kan i et specifikt rum gå ned og angive skader og noter på et specifikt fodpanel og tilknytte billeder til selvsamme.
Når alt er udfyldt, kan både du og lejer underskrive i appen, hvorefter der bliver dannet en PDF-rapport, der indeholder alle de data, billeder og noter, som er indtastet. Den sendes til lejer og dig selv, og så er synet sådan set klart.
Eksempel på rapport fra Domuspect. Du kan finde den i PDF version på Domuspects website.
Husk el-fuldmagten
En smart lille funktion, der er i appen, er at lave en el-fuldmagt samtidig med, at lejer er der. Så sikrer du dig, at lejer bliver tilmeldt til elværket. Det er ikke, fordi du skal gøre det, men hvis lejer glemmer det, bliver du selv tilmeldt og bliver typisk først klar over det, når du modtager den første regning for lejers el-forbrug.
Hvem henvender Domuspect sig til?
De appellerer til den private ejendomsinvestor med en håndfuld lejemål (som mig selv) og den professionelle administrator, der laver syn på daglig basis. En iPad/tablet er det ideelle værktøj, hvis man benytter app’en ofte. Med de få ind- og udflytninger, som jeg har, kan det også sagtens fungere med en smartphone. Jeg selv bruger en iPhone 7. Det virker, men det er en smule småt.
Det er gratis at bruge basisfunktionerne, så du kan komme i gang, uden at det koster dig noget. Har du behov for flere billeder, flere rum eller mere avancerede funktioner, så er der forskellige pakker målrettet den lidt større udlejer og den professionelle administrator. Med rabatkoden Casper2020 kan du prøve Premium-pakken til 479 kr. for kun 170 kr. i den første måned.
Hvad savner jeg ved Domuspect?
Det er ingen hemmelighed, at det tager længere tid at benytte Domuspect. Det skyldes, at der er meget mere, som skal dokumenteres og indtastes. Arbejdet bliver grundigere og bedre, men det er ikke nemmere eller hurtigere. Var jeg produktudvikler, ville jeg fokusere på den del.
Den grafiske brugerflade virker ikke så modnet. Den fremstår lidt ”EDB/database”-agtig, men det fungerer og er intuiativt nok.
På trods af ovenstående er jeg selv glad bruger af Domuspect til mine ind- og udflytningssyn. Det er gratis at kommer igang, men vil du prøve premium af, kan du bruge rabatkoden som angivet ovenover. Så får du først måned til 179 kroner.
Seneste blogindlæg
Min vej til Økonomisk uafhængighed - status per 1. marts 2022
FIRE
EJENDOMME: | 19 LEJEMÅl |
AKTIER: | 250.267,00 kr. |
CROWDLENING: | 94.456,00 kr. |
35.500,00 kr.
overskud fra investeringer
marts 2022
35.500,00 kr.
Der er 3 år, 4 måneder og 28 dage til jeg er økonomisk uafhængig (som 41-årig)